Назад

Емоційне вигоряння афіліат менеджерів: що робити, аби воно не настало – поради Head of Affiliate PDL Profit

Опубліковано 29 Тра 2023
Недавнє

Привіт, мене звати Іван Проценко і я Head of Affiliate в CPA мережі в ніші фінансів PDL Profit, що є частиною української IT-компанії TRIONIKA

Я як ніхто знаю, що інколи відчувають афіліат менеджери під час роботи, адже сам починав свій шлях з цієї позиції. Пам’ятаю, як прийшов PDL-Profit та закохався в атмосферу: класний офіс, шумна команда, різні за темпераментом та скілами спеціалісти. Та інколи, через велике навантаження, все це відходило на задній план і мені просто хотілося відпочити чи сховатися.

Коли я виріс в компанії до лідерської позиції, перше, що я вирішив для себе, це не лише мотивувати команду до підняття планки своєї роботи, а й допомагати підопічним не втратити бажання працювати у своє задоволення. Я вже знав, що кожен з них може «вигоріти» і тоді мені буде важко відновити бажання працювати на всю силу. Тому я вибрав стратегію запобігання виснаження своєї команди. І можу поділитись порадами, як зробити так, аби поняття «емоційне вигорання» не було знайоме вашим працівникам:

  1. Боротьба з вигорянням, це не завжди про відпустку чи вихідні. Перш за все, це про спілкування, дружню атмосферу та можливість відверто ділитись своїми емоціями та думками. Ви маєте стати другом для своїх колег, а не лише босом. Гарний друг завжди бачить, коли треба підтримати, підставити плече чи дати пораду. Бос цього не помітить, адже він буде зациклений на результаті та ігноруватиме сам процес. Пам’ятайте, що процес роботи дуже важливий, він має приносити задоволення вашим співробітникам!
  2. Але не спілкуванням єдиним. Варто весь час аналізувати навантаження вашого працівника, допомогти з пріоритезацією його задач. Не бійтесь пропонувати допомогу вашим менеджерам, бо вони можуть соромитись щось спитати й побоятися проявити себе непрофесійно. Через це вони ще більше себе емоційно з’їдатимуть.
  3. Affiliate marketing дуже інтенсивна сфера, тому важливо щоб вся команда була синхронізована та в курсі подій, особливо під час дистанційної роботи. Тому ініціюйте офлайн та онлайн зустрічі, статуси, мітінги, які допоможуть команді відчути командний дух!
  4. Гарний керівник має знати, як знайти індивідуальний підхід до кожного. Один співробітник розквітне від похвали, а для іншого важливе публічне визнання. Тому не забувайте робити акцент на перемогах ваших колег на спільних зустрічах, брейнштормінгах і т.д. Завжди підтримуйте їхні нові ідеї та підходи, це допоможе відчути їм свою значущість у великому колективі.
  5. Ну і звичайно важливо вміти якісно та регулярно відпочивати. Для цього керівник має придумувати цікаві формати зустрічей: від посиділок в барі до катання на квадроциклах. Тестуйте різні формати проведення часу разом, питайте, чого хоче команда і не забувайте, що під час відпочинку немає місця розмовам про роботу! Спілкування, гумор, музика, смачні страви, релакс в чані, сауні чи басейні допомагають боротись зі стресом. 

Ми, в PDL-Profit, любимо виїжджати за місто на 2-3 дні, проводити час в заміських комплексах, де ми можемо відірватися на повну. Кожна наша зустріч не проходить без пригод: то колега застряне в багнюці на машині, то хтось заблукає в лісі, в цих ситуаціях, не пов’язаних з робочим процесом, теж перевіряється єдність команди. 

Головне в роботі Head of affiliate підтримувати індивідуальність співробітників під час колективної роботи, адже в балансі різності та схожості схований успіх. Пам’ятайте, що сила команди – у прийнятті особистого божевілля кожного кожним! Тому цінуйте вашу афілат банду та робіть їхнє життя на роботі щасливим!

Які зовнішні фактори вказують на те, що співробітник на порозі вигорання? Як це помітити, якщо команда працює віддалено? 

Я кожен день проводжу мітінги з командою у форматі онлайн-зідзвонів або живого спілкування, якщо є така можливість, і обов’язково включаю в них small talks на початку і в кінці зустрічі. 

В мене є золоте правило – обов’язково поговорити з кожним під час цих зустрічей. На цих зустрічах ми можемо обговорити все: настрій, події в житті, новини і, звичайно ж, роботу. Найчастіше в моїй комнаді високрий рівень залученості, колеги завжди пропонують нові ідеї, готові швидко включатися в задачі. 

Але бувають дні, коли якісь зовнішні чи внутрішні фактори впливають на їхню залученість і можуть навіть спричинити падіння продуктивності: погане самопочуття, хвороба, магнітні бурі, навантаження і тд. Тоді я даю час колегам трохи відпочити, перезавантажитись. 

І якщо наступної зустрічі мій член команди знову “не в ресурсі”, я включаюсь. Це означає, що я пропоную one-to-one зустріч, розмовляю не як бос, а як друг зі своїм співробітником, пропоную допомогу чи вирішення проблеми. 

Зниження продуктивності, активності та залучення може означати, що працівник відчуває вигорання, тому потрібно швидко реагувати та комунікувати з ним.

Як об’єднувати команду та вибудовувати дружні відносини, коли вся команда працює віддалено в різних країнах? Які способи онлайн-тімбілдінгів ви знаєте та застосовуєте? 

Наша компанія часто проводить онлайн-тімбілдінги з квестами чи квізами. Це додає грайливого настрою в робочий процес, розслабляє та зближує колектив.

У нашому відділі ми стараємось 2-3 рази на рік збиратися оффлайн, всі з’їжджаються з різних міст та країн в Київ і ми проводимо разом вихідні чи навіть тиждень. Влітку ми, наприклад, їздимо всі разом в гори, де відволікаємось від роботи і занурюємось в колектив.

Ще ми практикуємо лампові неформальні чати в різних соц.мережах, вони не про роботу, а про тематичні обговорення, жарти, обговорення подій тощо. Це один з найважливіших індикаторів дружньої команди.

Наскільки ефективно, на вашу думку, працює неформальне спілкування в офісі в п’ятницю-суботу після робочого дня, якщо збиратись на настільні ігри, пиво або якесь інше проведення часу? Чи відпочинок команди повинен проводитись за межами офісу? 

Особисто я вважаю, що в наш час потрібно чергувати формальні та неформальні зустрічі, онлайн та оффлайн формати, аби давати людям відпочивати. Та все залежить від бізнесу та колективу. 

Наша компанія TRIONIKA 2 рази на місяць проводить вечори з квестами в нашому офісі, туди можуть приїхати співробітники зі всіх департаментів та провести час з людьми, яких бачить лише онлайн.

Щодо моєї команди, то у нас досить закритий відділ, ми звикли працювати один з одним і не так часто комунікуємо з іншими. Тому для нас такі зустрічі в офісі, навпаки, важливі, аби не втрачати зв’язок з іншими колегами. А якщо я хочу, аби моя команда повністю відключилась від роботи, то збираю всі поза офісом. 

Що повинен робити хед, аби його команда не вигорала? Чи є якісь превентивні способи уникнути цього або ж вигорання рано чи пізно настигне кожного? 

Ідеальних людей не буває, тому вигорання може настати в будь-який час та з кожним. Я взагалі вважаю, що з ним ВАЖЛИВО зіштовхнутися кожному та подолати його самостійно чи з ментором. 

Коли твій співробітник говорить, що відчуває вигорання – це показник високого ступеню довіри і класних відносин між вами. Якщо у тебе співробітник ще й просить поради – це вже точно означає, що ви подолаєте це кляте вигорання разом.

Превентивних способів уникнути вигорання декілька:

  • слідкувати за атмосферою в команді,
  • правильно підбирати нових співробітників (думати, щоб твоїй команді було з ними комфортно працювати та відпочивати разом),
  • прощатися з токсичними членами команди
  • контролювати таймінги, завантаженість кожного члена команди (якщо співробітник працює вище норми, то найчастіше це означає проблеми з таймингом та делегуванням, а не прагнення до розвитку),
  • давати цікаві нові задачі, аби позбутися рутини.

Чи повинна компанія мати штатного психолога? Чи є він у вас? Якщо є, то наскільки це ефективно та як оцінюєте його роботу? Якщо ні, то чи розглядали таку можливість та чому ще не запровадили? 

Штатний психолог не завжди може дати відповіді на питання, які турбують кожного, адже немає різнопрофільних спеціалістів, які можуть допомогти усім одночасно.

Я вважаю, що важливіше дати співробітнику можливість заробляти на його потреби, в тому числі особистого психолога, якщо він йому потрібен. Або надавати компенсації за послуги професіонала, щоб кожен міг вибрати релевантного для себе спеціаліста.

Як ви впорались із сильним емоційним навантаженням співробітників під час повномасштабного вторгнення? Багатьох довгі місяці не “відпускало” від таких стресових подій, як впорались із такими кейсами?

Так, це стало викликом для багатьох з нас. Найосновніші фактори, які допомогли підтримати наших співробітників в TRIONIKA – це багаторівнева підтримка (фінансова, моральна, фізична), постійна комунікація зі співробітниками, координація переміщення колег та пошуку  житла для тих, хто тікав від війни.

В нашій команді нас дуже витягла робота. На початку війни ринок зупинився, тому як тільки все повернулось і з’явилась можливість знову працювати, ми ринулись у роботу з головою. А ще було дуже багато спілкування та піклування, повідомлення “ви як?”

Нас дуже врятувало, що до війни ми вже були класною дружньою командою, тому ми разом вирішували не тільки робочі моменти, але й звичайні, рутинні, як, наприклад “де зупинитись?”, “куди відвезти сім’ю в безпечне місце?”, “до кого звернутися за допомогою?”.

Які книжки або відео можете порадити тим, хто хоче навчитись контролювати свої емоції та знайти той самий ворк-лайф баланс? 

Є книги, які мене навчили керувати своїми емоціями та надихатися на роботу з командою: Джим Коллінз “Від хорошого до великого. Чому одні компанії пробиваються, а інші – ні!” та книга Томаса Еріксона “В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти”.

Але не книжками єдиними. Я раджу приділяти час ментальному та фізичному здоров’ю. Якщо ми хочемо багато заробляти, ми маємо турбуватися про психологічний стан, тому інколи варто працювати з психотерапевтом, аби тримати баланс в житті.

А для тіла не придумали нічого кращого за спорт. Він може бути БУДЬ-ЯКИЙ, який вам подобається. Головне – змінити пасивність на активність, звільнити голову (наприклад, на біговій доріжці, бійцівському клубі, басейні…). Головне, аби вам це приносило задоволення.

*Цей матеріал написаний спеціально для Palai Media.