Назад

Криза — це рушійна сила, яка допомагає компаніям перероджуватися

Опубліковано 18 Кві 2023
Недавнє

Як українська IT-компанія вистояла та продовжує це робити під час війни? Про це та багато іншого нам розказала Анастасія Ляшко, CEO компанії Trionika та БФ «Допомогатор», учасниця Business Woman Club. 

За цей рік майже кожен український підприємець пережив стадії від «усе, завтра ми закриємось» до «фух, втрималися». У команді IT-компанії Trionika теж були хвилювання, адже ніхто не знав, що їх чекатиме завтра, український бізнес був «як на пороховій бочці». Тому топменеджмент компанії розробив 4 сценарії розвитку подій та плани дій для кожного з них. Все ж ніхто не був готовий до настільки масштабної кризи, яка об’єднувала одразу декілька сценаріїв  у один. 

«На щастя, мені дуже пощастило з професійною командою, яка нічого не боялась і жадала допомогти компанії та своїм колегам. Наш фінансовий департамент завчасно розробив резервні методи виплат, команда розробників доопрацювали автопілот, а HR-відділ підготував все для швидкого запуску координаційного та гуманітарного штабу для співробітників та їхніх сімей. І тому березень для нас не був настільки незрозумілим та стресовим, яким він біг бути, якби ми не підготувалися завчасно», — поділилась Анастасія.

Перше, з чим стикнулася Trionika — це страх працівників за своїх рідних у гарячих точках. Тому HR-команда компанії працювала 24/7, щоби координувати всі переміщення, допомагати фінансово та гуманітарно тим, хто залишився в скруті через переїзд, знищення житла чи втрату близької людини. Дуже велику роль зіграло те, що в березні компанія залучила психолога до роботи зі співробітниками адже, навіть коли вони були в безпеці, спокійно працювати було неможливо через психологічний страх та підвищену тривожність. Анастасія Ляшко додає: «Наші працівники надихають мене, бо незважаючи на перепади з електроенергією, сирени по 5 годин, а також перебої зі зв’язком, вони знаходять безпечні місця для роботи та продовжують робити свою справу, що дуже допомагає нашому бізнесу не тільки залишатися на плаву, але й розвиватись!»

Усе ж війна внесла зміни в діяльність компанії: один з напрямків бізнесу — FinTech — значно постраждав через дебіторську заборгованість, партнери не виконували договірні зобов’язання, посилаючись на форс-мажор. Але Trionika в такі складні часи свої обов’язки виконувала і продовжує це робити, адже компанія цінує власну багаторічну репутацію! Як наслідок, бізнесу довелось  швидко змінювати стратегії, партнерів, ринки експансії та переїхати в менший офіс. Оскільки головна цінність Trionika — це люди, зміни не стосувалися заробітних плат, страхування життя та умов праці. «Зараз ситуація набагато покращилась, — запевняє CEO-компанії, — ми знову впевнено почуваємось, розширюємо команду крутими спеціалістами. А ще я дізналась, що мої працівники мають суперсили працювати в таких стресових умовах та показувати неймовірні результати».

Сьогодні для тих, хто шукає нове місце роботи, або вже працює, дуже важливо, щоби компанія не тільки давала класні умови праці, мала дружній колектив, але й вела активну благодійну діяльність. Анастасія дуже пишається, що понад 7 років тому її компанія започаткувала благодійний фонд «Допомогатор» (раніше «Помогатор»), який завжди допомагав тим, хто цього найбільше потребував. Цього року всі зусилля фонду направлені на допомогу ЗСУ, ТрО та лікарням. За останніх півроку вони з командою закупили та передали на фронт допомоги на суму більше 10 млн грн і це дуже мотивує працівників працювати краще, щоб допомогти більшій кількості українців!

Як виявилося криза — це рушійна сила, яка допомагає компаніям перероджуватись. Тому є надія, що після перемоги український бізнес та українці в цілому стануть тільки сильнішими, та прогресивнішими!

*Цей матеріал написаний спеціально для Business woman.